Ett besök på Sinnen & Smak

Igår var det en fantastisk kväll som jag sett fram emot i månader. Allt som mat arrangerade sitt fjärde Sinnen & Smak arragemang. För mig och R var det dock första gången vi var där. 495 kronor per biljett kostade det för oss som är prenumeranter, och för det priset hade jag inga riktiga förväntningar. Det enda jag kunde tänka var i princip att jag undrade hur de skulle få ihop allt. Mingel och trerätters med vin för 350 personer och underhållning på det, så mycket kunde gå fel!
Vi var på Courtyard by Marriott och det kändes smockfullt till att börja med. Vi hängde av oss ytterkläderna, fick gå upp på övervåningen och kaoset där. Tog ett tag innan vi hittade en fördrink och sedan gick vi runt och tittade på de olika utställarna. Salma lax var där och gav ut en otroligt god liten sashimirätt. Zeta bjöd på massa antipasti. Bjärefågel, som jag aldrig hört talas om tidigare bjöd på sina rökta majskycklingbröst, vilken smakar fantastiskt. Ridderheims bjöd på ost och santamaria lät oss lukta på deras kryddor. Då och då kom det förbi en servitör eller servistris och fyllde på prosecco glaset vi hade i handen.
Sedan kallades vi in i middagssalen, fann vår platser och satte oss.
Framför oss låg en meny och en vinbroschyr på vinerna vi skulle dricka under kvällen. Allt om mats chefredaktör Mona Johansson välkomnade oss på scen, maten serverades och det var en underbar lax (från salma) med fänkål och apelsinsky. Anette från Santa Maria informerade oss om kryddorna som fanns i rätten. Till vår förvåning var laxen kryddad med deras nya lakritskrydda! Smaken var överraskande, men oj så god! Jag skulle aldrig vågat testa det annars, men det är definitivt något jag ska prova nu.
 
Magdalena Ribbing berättade för oss under förrätten om vett och etikett vid bordet, vilket var väldigt underhållande. När folk började bli klara med förrätten kom Ylva Persson upp på scen och berättade om sin rabarberlikör Rhuby. Jag hade läst en artikel om denna likör i en tidning tidigare och blivit så nyfiken att R och jag hade beställt den från systemet så fort den släpptes, några månader tidigare. Jag gillade den, men den var mycket söt så man ville gärna blanda den. Jag tyckte dock det var väldigt svårt att komma på något att blanda med så jag såg fram emot att få lite förslag.
Sedan var det paus och då minglade man och fick smaka en drink med Rhuby i. Man fick också smaka på alla produkter som man fick innan förrätten också. Vi dubbelsmakade på allt och gick runt och njöt. Det kände inte alls lika trångt längre.
Sedan blev vi inkallade till varmrätten. Det var kycklingen från bjärefågel. Det är verkligen en lyxkyckling, inte alls något som man brukar äta till vardags, utan verkligen något man vill bjuda på till en middag med sina vänner. Smakade levrigare än billig kyckling och var fastare i konsistensen. Mums! Vi fick två olika röda viner till varmrätten, det ena föll mig inte i smaken, men det andra var lite fylligare. De pratade om choklad på scenen, om hur man tillverkar det och att det finns 100% choklad. Även om något som kallas för RAW chocolate. Allt detta skulle vi få smaka på pausen.
 
Sedan kom Nicklas Ekstedt upp på sen, pratade lite och lagade en kaninleverpaté! OH vad gott det luktade i hela salen, och till min jublande lycka sa han att även den skulle han bjuda på i pausen. Så när det blev paus gick vi ut, fick en ny typ av drink med Rhuby i och skyndade fram till patén. Den var absolut fantastisk. Nästan höjdpunkten av allt. Jag tog av den två gånger.
Chokladen gick vi och smakade också, vilket var mycket spännande. Bredvid stod de med lakrits också och vi fick smaka på olika typer av lakritspulver. Verkligen stor skillnad på olika! 
Jag måste påpeka hur otroligt kul det var att kunna prata med alla människor som ställde ut och som man kände igen från media. Alla hade tid att prata och alla hade tid att diskutera. Smakproverna tog aldrig slut så man kände sig aldrig stressad. Det var underbat! Så otroligt bra arrangerat. Ridderheims gav ut hela ostar i en kylväska. Man fick en prästost som man fick välja om man ville ha whisky eller päron cognac i, och på begäran stack de in en kran i osten och sprutade in det man bett om. De packade sedan ned osten i väskan tillsammans med lite salami och ölkorv och så fick vi dem. Rickard tog whisky och jag päron cognac. De sa att vi skulle lagra osten 14 dagar i kylen för att den skulle ta åt sig smaken från spriten ordentligt, men jag kunde inte riktigt hålla mig och har redan smakat en bit.
Sedan kallades det in till efterrätt. Någon hasselnöts och aprikos variation med ett FANTASTISKT dessertvin till. Efterrätten tyckte jag i sig inte var lika spektakulär som resten av rätterna. De pratade mer om etikett på scen och sedan om lakrits. sedan lottade de ut grejer till besökarna.
Det hände såklart mycket mer på scenen hela tiden, men det var så mycket så det är svårt att  återberätta. Allt var mycket intressant dock.
 
Kvällen var därmed slut och vi fick var sin goodiebag och begav oss hem. Oj oj oj vilken kväll. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blivit lite berusad av allt vin men det var ett glädjerus. När vi kom hem gick vi igenom goodiebagen och det var otroligt kul innehåll! Ska gå igenom det i nästa inlägg. Jag och R har bestämt oss för att Sinnen och Smak kommer vara något vi återvänder till varje år. Inte bara prisvärt utan också en helt fantastisk upplevelse. Jag har lärt mig galet mycket, träffat massa häftiga människor och ätit och druckit gott. Wohooo!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback