Ett besök på Sinnen & Smak

Igår var det en fantastisk kväll som jag sett fram emot i månader. Allt som mat arrangerade sitt fjärde Sinnen & Smak arragemang. För mig och R var det dock första gången vi var där. 495 kronor per biljett kostade det för oss som är prenumeranter, och för det priset hade jag inga riktiga förväntningar. Det enda jag kunde tänka var i princip att jag undrade hur de skulle få ihop allt. Mingel och trerätters med vin för 350 personer och underhållning på det, så mycket kunde gå fel!
Vi var på Courtyard by Marriott och det kändes smockfullt till att börja med. Vi hängde av oss ytterkläderna, fick gå upp på övervåningen och kaoset där. Tog ett tag innan vi hittade en fördrink och sedan gick vi runt och tittade på de olika utställarna. Salma lax var där och gav ut en otroligt god liten sashimirätt. Zeta bjöd på massa antipasti. Bjärefågel, som jag aldrig hört talas om tidigare bjöd på sina rökta majskycklingbröst, vilken smakar fantastiskt. Ridderheims bjöd på ost och santamaria lät oss lukta på deras kryddor. Då och då kom det förbi en servitör eller servistris och fyllde på prosecco glaset vi hade i handen.
Sedan kallades vi in i middagssalen, fann vår platser och satte oss.
Framför oss låg en meny och en vinbroschyr på vinerna vi skulle dricka under kvällen. Allt om mats chefredaktör Mona Johansson välkomnade oss på scen, maten serverades och det var en underbar lax (från salma) med fänkål och apelsinsky. Anette från Santa Maria informerade oss om kryddorna som fanns i rätten. Till vår förvåning var laxen kryddad med deras nya lakritskrydda! Smaken var överraskande, men oj så god! Jag skulle aldrig vågat testa det annars, men det är definitivt något jag ska prova nu.
 
Magdalena Ribbing berättade för oss under förrätten om vett och etikett vid bordet, vilket var väldigt underhållande. När folk började bli klara med förrätten kom Ylva Persson upp på scen och berättade om sin rabarberlikör Rhuby. Jag hade läst en artikel om denna likör i en tidning tidigare och blivit så nyfiken att R och jag hade beställt den från systemet så fort den släpptes, några månader tidigare. Jag gillade den, men den var mycket söt så man ville gärna blanda den. Jag tyckte dock det var väldigt svårt att komma på något att blanda med så jag såg fram emot att få lite förslag.
Sedan var det paus och då minglade man och fick smaka en drink med Rhuby i. Man fick också smaka på alla produkter som man fick innan förrätten också. Vi dubbelsmakade på allt och gick runt och njöt. Det kände inte alls lika trångt längre.
Sedan blev vi inkallade till varmrätten. Det var kycklingen från bjärefågel. Det är verkligen en lyxkyckling, inte alls något som man brukar äta till vardags, utan verkligen något man vill bjuda på till en middag med sina vänner. Smakade levrigare än billig kyckling och var fastare i konsistensen. Mums! Vi fick två olika röda viner till varmrätten, det ena föll mig inte i smaken, men det andra var lite fylligare. De pratade om choklad på scenen, om hur man tillverkar det och att det finns 100% choklad. Även om något som kallas för RAW chocolate. Allt detta skulle vi få smaka på pausen.
 
Sedan kom Nicklas Ekstedt upp på sen, pratade lite och lagade en kaninleverpaté! OH vad gott det luktade i hela salen, och till min jublande lycka sa han att även den skulle han bjuda på i pausen. Så när det blev paus gick vi ut, fick en ny typ av drink med Rhuby i och skyndade fram till patén. Den var absolut fantastisk. Nästan höjdpunkten av allt. Jag tog av den två gånger.
Chokladen gick vi och smakade också, vilket var mycket spännande. Bredvid stod de med lakrits också och vi fick smaka på olika typer av lakritspulver. Verkligen stor skillnad på olika! 
Jag måste påpeka hur otroligt kul det var att kunna prata med alla människor som ställde ut och som man kände igen från media. Alla hade tid att prata och alla hade tid att diskutera. Smakproverna tog aldrig slut så man kände sig aldrig stressad. Det var underbat! Så otroligt bra arrangerat. Ridderheims gav ut hela ostar i en kylväska. Man fick en prästost som man fick välja om man ville ha whisky eller päron cognac i, och på begäran stack de in en kran i osten och sprutade in det man bett om. De packade sedan ned osten i väskan tillsammans med lite salami och ölkorv och så fick vi dem. Rickard tog whisky och jag päron cognac. De sa att vi skulle lagra osten 14 dagar i kylen för att den skulle ta åt sig smaken från spriten ordentligt, men jag kunde inte riktigt hålla mig och har redan smakat en bit.
Sedan kallades det in till efterrätt. Någon hasselnöts och aprikos variation med ett FANTASTISKT dessertvin till. Efterrätten tyckte jag i sig inte var lika spektakulär som resten av rätterna. De pratade mer om etikett på scen och sedan om lakrits. sedan lottade de ut grejer till besökarna.
Det hände såklart mycket mer på scenen hela tiden, men det var så mycket så det är svårt att  återberätta. Allt var mycket intressant dock.
 
Kvällen var därmed slut och vi fick var sin goodiebag och begav oss hem. Oj oj oj vilken kväll. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blivit lite berusad av allt vin men det var ett glädjerus. När vi kom hem gick vi igenom goodiebagen och det var otroligt kul innehåll! Ska gå igenom det i nästa inlägg. Jag och R har bestämt oss för att Sinnen och Smak kommer vara något vi återvänder till varje år. Inte bara prisvärt utan också en helt fantastisk upplevelse. Jag har lärt mig galet mycket, träffat massa häftiga människor och ätit och druckit gott. Wohooo!
 
 

Att laga Gordon Ramsay´s BEEF WELLINGTON

Oj vad jag har längtat efter att få laga den här rätten. Det är egentligen bara ett krux; Den kostar ett hål i plånboken att laga. Oxfilé, portobellosvamp, engelsk senap... ja, receptet är en listan på dyra ingredienser.
 
Men det här är alltså Gordon Ramsay´s paradrätt. Alla som känner mig vet vilket stort fan jag är av Ramsay. Jag har sett allt han medverkat i och är det största fanet av hans ipad-app som aldrig sviker mig. Jag har lagat en del Ramsay rätter förut, till exempel hans chicken tikka masala och lasange och båda är nu favoriter här hemma.
 
 
Men nu var det alltså dags för den kända Beef Wellington. Jag har skaffat alla ingredienser, in i det sista (svårt att hitta engelsk senap, men där fanns den! på city gross amerikanska hylla.)
Jag måste dessvärre säga att jag inte gillade det här lika mycket som jag hoppats, inte för att det inte var gott, utan för att jag är inte van att äta oxfilé utan beaneasie sås. Det är en engelsk rätt, det här, och är man inte van vid engelska smaker tycker jag att det blev en liten kulturkrock. Den gick dock hem hos min sambo. Han tyckte det var supergott direkt. För mig tog det en stund att vänja mig. Oxfilén var superb, men hade lite svårt för att den var inbakad. Dessutom tyckte jag att det var lite för pilligt och tog för lång tid i förhållande till hur resultatet blev. HUR SOM HELLST.
 
Vad som behövdes;
Oxfilé
 
Engelsk senap
 
Smördeg
 
Parmaskinka.
 
Portobellosvamp
 
Sätt ugnen på 200 grader c
 
Körde svampen i matbredare med salt, stekte bort allt vatten i stekpannan och la upp på en tallrik för att svalna
 
bryte oxfilén efter att ha saltat den lite och lät den sedan svalna
 
 
la parmaskinka lite omlott på plastfolié
 
bredde på svampen som nu käns som en pasta
 
sedan pensla oxfilén med senapen
 
lägga oxfilén mitt på parma-svamp paketet och rulla ihop tajt
 
VILA i kylskåp
 
Öppna folien och lägg på lagom stort smördegsdeg, utkavlad. ungefär tjock som en pund
pensla synliga delen av smördegen med äggula
rulla ihop
vila i kylskåp med skarven nedåt
ta ut och pensla med ägggula
skåra lite fint och IN I UGNEN
 
 
Vänta 20 minuter
Sänk värmen till 180 grader c
vänta 15 minuter
ta ut
 
låt vila
skär tjocka skivor och servera med potatis
 
blev inte det vackraste, men men.
 

BESVIKEN (Cillit BANG recension)

Har nu tvättat badrummet efter att ha LÄNGTAT efter att få göra det med nya Cillit BANG Kalk och smuts, (som jag fått hem via en Buzzadorkampanj  ) men såhär efteråt känner jag mig BESVIKEN. Min uppgift som buzzare är att prova produkter, berätta vad jag tycker om dem och dela med mig om info och åsikter till andra människor. Därför skriver jag nu den här recensionen (och för att jag är besviken).
 
Cillit BANG hajpar sina produkter till det oändliga, så jag trodde att jag äntligen skulle kunna få badrummet att se ut som en badrumsrenoveringsannons eller något. Men icke.
Så här kommer min upplevelse.
Jag läste instruktionerna flera gånger. "Spray inte på det ena eller det andra, men gärna på det och det."
Jag satte på mig gummihanskar, grep en tvättsvamp och rusade in i badrummet. Där tömde jag ut all man kunde tömma ut och satte sedan igång. Har tvålrester och sputs i hela duschen nästan. Speciellt vid golvet och där duschkabinsdörren är. En hel del kalk på avloppsbrunnen och på duschmunstycket. Så jag sprayade med den (om jag får vara ärlig) lite veka spraypumpen som är Cillit Bang, så gott det gick på de ytor som var smutsiga. Sen torkade jag av dem efter 3 minuter ungefär (stod att man skulle vänta högst 5 minuter) och såg på mitt resultat. Glasväggarna i dushen blev mycket fina, mycket finare än med andra rengöringsmedel jag använt, men resten blev inte riktigt lika bra. Smutsen och tvålresterna kring listerna fick gnuggas några gånger till med cillit bang, men blev ändå inte helt rena. Kalkavlagringarna ska vi inte ens tala om, de gick inte bort! Jag lät det sitta på lite längre andra gången för att se om det var jag som gjort något fel, men när jag väl torkade av och spolade var det likväl en del kvar. En del försvinner, absolut, men jag hade ju förväntat mig mirakel här, med alla "bäst i test" som Cillit bang braggar på om. 
Jag rengjorde ändå hela badrummet, toaletten och handfatet. Jag tycker den fungerade bra på de ytorna, även om tvålresterna fick gnuggas lite för att gå bort.
Svampen däremot, den frätte sönder, så fick efteråt gå och plocka upp svamprester från hela gadrummet som lossnat i städprocessen. INTE OK.
Cillit bang är sammanfattningsvis ett godkänt rengöringsmedel tycker jag, men det funkar inte bättre än något annat, som de påstår, i alla fall inte enligt MIG. Dessutom blev mina ögon väldigt irriterade av ångrona efter att jag varit i badrummet en stund och rengjort så de svider lite nu. Och så svider det i halsen. DET har jag inte upplevt med andra rengöringsmedel, som funkat minst lika bra.
Jag är lite förvirrad efter den här upplevelsen för jag gick in med en så positiv attityd, men jag kanske hade för stora förhoppningar helt enkelt.
 
 
 
Imorgon ska jag prova Cillit BANG fett och smuts i köket och hoppas på att det går bättre.
 
 
#cillitbangtest #buzzador
 

Cillit BANG

Nu har mitt paket från buzzador kommit med mina städprodukter! Har varit så taggad på att få städa badrumet med dem så har inte rört någonting med trasan där inne de senaste två veckorna. Men i eftermiddag ska här testas och jämnföras! Duschkabinen ser inte klok ut ved det här laget. Har alltid haft svårt att få rent glasdörrarna, får se om Bang funkar bättre.
 
 
#buzzador #cillitbangtest